Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
o

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τόσα χρόνια σε εκλογικές μάχες και μάλιστα πετυχημένες έχετε ζήσει από μέσα το παιχνίδι. Τώρα που είστε απ΄ έξω πως νοιώθετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπήρξε επιλογή μου και στις 25 Ιανουαρίου και τώρα να μην είμαι υποψήφιος, ήταν συνειδητή απόφαση μου. Σαφώς μετά από εικοσιέξι χρόνια βουλευτής και ευρωβουλευτής όπου συνεχώς βρίσκεσαι σε εγρήγορση, η ξενοιασιά με αποσυντονίζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πως περνάτε τώρα το χρόνο σας; Υπάρχει περίπτωση να επανέλθετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω την οικογένειά μου και προσπαθώ κυρίως προς στις δύο μου θυγατέρες να δώσω, ως πατέρας, αυτά που δεν μου επέτρεπαν οι συνεχείς υποχρεώσεις και μετακινήσεις μου τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθώ επίσης, μαζί με τους άλλους φίλους στην πολιτιστική εταιρεία «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», ό, τι καλύτερο για το Μουσείο «ΒΡΑΝΑ» της Γέρας. Έρχομαι συχνά στη Μυτιλήνη, είτε μόνος είτε με μέλη της οικογένειάς μου, όπου έχουμε το σπίτι μας στην Αγία Μαρίνα. Δεν έπαψα να έχω αδιάλειπτη, καθημερινή σχεδόν επαφή με τον χώρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα με τους σταθερούς φίλους τον Κώστα Λαλιώτη, τον Θ. Τσούρα κ.α. Και στις προηγούμενες και σ αυτές τις εκλογές μου επροτάθηκε να επαναδραστηριοποίηθώ. Όταν, και, αν έλθει η ώρα, όπου η κοινωνία θα απαλλαγεί από τον κρατούντα σήμερα λαϊκισμό, ο οποίος θέλει επιλεκτικά, αυτούς που υπηρέτησαν στο πρόσφατο παρελθόν τα κοινά και αφιέρωσαν την ζωή τους, συμβάλλοντας στην πρόοδο του τόπου, να κρίνονται ως επιζήμιοι και υπεύθυνοι για τα δεινά που ακολούθησαν, ενώ τους άλλους, τους υποτιθέμενους «παρθενογέννητους», τους αφουγκράζεται, τότε, εδώ είμαστε και βλέπουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3:Γνωρίσατε όλους τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης. Ποιοι και γιατί σας εντυπωσίασαν ή και ενδεχομένως σφράγισαν τη δική σας πορεία στον πολιτικό στίβο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι γνώρισα το Κοινοβούλιο στις καλύτερες στιγμές του αλλά και σε δύσκολες που κυριάρχησαν πρόσωπα υψηλού πολιτικού αναστήματος όπως ο Α. Παπανδρέου, η Μελίνα, η Α. Φλέμινγκ κ.α., τους γνώριζα βεβαίως από τα χρόνια της χούντας και υπήρξαν για μένα τα αγαπημένα, τα σεβαστά πρόσωπα. Όμως γνώρισα τον γέρο Καραμανλή, τον Χ. Φλωράκη, τον Λ. Κύρκο, τον Γ. Ράλλη, υπήρξε τύχη να έχεις μαζί τους συναναστροφή, να μιλάς, να λαμβάνεις γνώση από την εμπειρία τους. Βεβαίως η θητεία μου τα τέσσερα χρόνια στην Ευρωβουλή, διεύρυνε τις γνώσεις και οι προσωπικότητες που γνώρισα και συνδέθηκα, όπως ο Μισέλ Ροκάρ, που τον διαδέχθηκα στην Προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, ο Ζακ Ντελόρ, ο Τζόζεφ Μπορέλλ, άλλαξαν την σκέψη μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4:Κάποια στιγμή από την πολιτική σας καριέρα που θα θυμάστε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάρα πολλές κυρίως καλές, γιατί υπήρξαν και δυσάρεστες. Στις καλές πρώτη από όλες η εκτίμηση του κόσμου που εκδηλωνόταν καθημερινά αλλά και στις δώδεκα εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχα, γεύθηκα στην άπειρη αγάπη και εμπιστοσύνη του. Στις κακές, όταν ανακαλύπτεις πως μένεις μόνος, π.χ. στον αγώνα για τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, ότι πολλές φορές αντιπαλεύεις όχι με θέσεις και πρόσωπα των αντίπαλων κομμάτων αλλά του κόμματός σου. Όμως πάνω από όλα θυμάμαι και αναπολώ τα χρόνια της επίπονης δουλειάς και της δημιουργίας. Επισκέπτομαι αυτούς τους χώρους, τα μουσεία: στο Σίγρι, στην Αγία Παρασκευή, στο Πλωμάρι, στο Μανταμάδο, στην Αγιάσο, στον Πολιχνίτο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης. Πίνω τον καφέ μου στην Μαρίνα, παρακολουθώ το μεγάλο έργο του δρόμου Σίγρι – Καλλονής και λυπούμαι ο Υπουργός κ. Σπίρτζης δεν ασχολείται και παρέπεμψε στις καλένδες τον δρόμο Καλλονής- Πέτρας. Το αυτό πράττω και στη Λήμνο όταν βρίσκομαι, στο θέατρο στην Ηφαιστεία, στο κινηματοθέατρο Μαρούλα, στο Στάδιο, στο Λιμάνι κ.α.

ΕΡΩΤΗΣΗ5: Για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιοι που ευθύνονται ή απλώς ήλθε το πλήρωμα του χρόνου όπου κλείνει η εποχή του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Μεταπολίτευσης κατέβαλλε βαρύ τίμημα στην «Μνημονιακή» εποχή μας. Ο κόσμος ως συνήθως επιζητεί τον «αποδιοπομπαίο τράγο» να τα φορτώσει όλα πάνω του! Και βρήκε πιο προσιτό το ΠΑΣΟΚ μπροστά του, με το αιτιολογικό ότι κυβέρνησε τα περισσότερα τελευταία χρόνια. Όχι πως και μείς δεν κάναμε λάθη, πως δεν συμβάλλαμε σ αυτό, πως δεν δώσαμε αφορμές, αλλά κατά τη γνώμη μου και οι «άλλοι» που κυβέρνησαν λιγότερο ή δεν κυβέρνησαν καθόλου την ίδια περίοδο, έχουν εξ ίσου ευθύνη, αν μη τι άλλο μπορεί να πει κανείς πως δεν το αντιπολιτεύτηκαν σωστά. Ιδιαίτερα η νέα γενιά αγνοεί η δεν θέλει να κατανοήσει πως ήταν η Ελλάδα προ ΠΑΣΟΚ και ποια η συμβολή του στην εθνική συμφιλίωση, στο βάθεμα της Δημοκρατίας, στην πρόοδο στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των γονιών τους. Αγνοούν ίσως πως χάριν αυτής της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής προόδου μπόρεσαν αυτοί να είναι σήμερα ισότιμοι με τους νέους της Ευρώπης, να κάνουν καλές σπουδές να μάθουν γλώσσες κ.α. Θα πει βέβαια κανείς, τώρα με την κρίση, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας, δεν μπορούν να προγραμματίσουν όπως θέλουν την ζωή τους και συνεπώς πάνε χαμένα τα τόσα εφόδια. Νομίζω δεν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση, θα έρθουν και καλύτερες μέρες, μπορούμε να ξεπεράσουμε και θα ξεπεράσουμε την κρίση με κοινή προσπάθεια. Δυστυχώς όμως, η εύκολη λύση του εθνικού διχασμού, που σκόπιμα καλλιεργείται σήμερα, για να καλυφθούν αδυναμίες και το κλίμα σουρεαλισμού, δεν οδηγούν στην σωστή κατεύθυνση. Σε ό, τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν αλλάξει όνομα (όπως στη δεκαετία του '60 με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ), η κεντρώα παράταξη θα κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6:Τώρα που ο κ. Τσίπρας απαλλάχθηκε από την αριστερή του πλατφόρμα και θα επιχειρήσει μια κεντροαριστερή στροφή για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς τους τελευταίους οκτώ μήνες ο κ. Τσίπρας αναλώθηκε στην στρατηγική διαχείρηση του εσωκομματικού του τοπίου. Δεν επέλεξε την ρήξη με το λάθος με το οποίο συμπορευόταν από το 2008. Η ρήξη έγινε όταν η πτέρυγα των «συνεπών στελεχών» του ΣΥΡΙΖΑ – «των ορθοδόξων»- διαφώνησαν με την αλλαγή πλεύσης και τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο. Το εκλογικό δίλλημα είναι πράγματι μεγάλο, πρέπει να ψηφισθεί αυτός που υπέγραψε το 3ο μνημόνιο ή να επιλέγει από το μπλοκ των Ευρωπαϊκών κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ; Η Θέση μου είναι να υπάρξει ψήφος ευθύνης προκειμένου να σχηματισθεί στις 21 του Σεπτέμβρη μια κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία και βάθος τετραετίας. Αλλιώς κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα όσων επεδίωκαν Grexit. Σε αυτήν την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμβάλλει.

ΕΡΩΤΗΣΗ7: Υπάρχει η άποψη ότι ο κ. Τσίπρας εκφράζει το νέο και τα υπόλοιπα κόμματα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ το παλιό. Αυτή η άποψη θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ή το σώμα των ψηφοφόρων θα κρίνει με άλλα κριτήρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τώρα πλέον δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Ο μύθος που επί τρία χρόνια επλάθετο, συγκρούσθηκε με την πραγματικότητα, διότι: - Οπως τα δυο προηγούμενα μνημόνια και το τρίτο ψηφίστηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες, αφού εγκρίθηκε από την νέα τρόικα και εστάλη στην Αθήνα. - Οι πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου διαδέχεται η μια την άλλη, παραγκωνίζοντας τη Βουλή - Τα βασικά σημεία που στηρίχθηκε η πολιτική σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. η φορολογία παραμένει, όπως ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε, χαριστικό χτύπημα για τα νησιά η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, το πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα οι πολίτες σπρώχνονται να αφορίσουν το δήθεν παλαιό όμως η πραγματικότητα διαψεύδει αυτή την επιθυμία και ξεγυμνώνει το ψέμα. Ειδικότερα στη Λέσβο, εκείνοι που προπηλάκιζαν τους «μνημονιακούς» πολιτικούς και τώρα σιωπούν, αν δεν χειροκροτούν το 3ο μνημόνιο, αυτοί είναι το αποκορύφωμα του παλαιοκομματισμού και της φαυλότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8:Με ποιο κόμμα θα προτιμούσατε να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Ν.Δ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας είπα, είμαι υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας στήριξης όμως εφόσον δεν καταστεί δυνατόν, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει το ρόλο του πόλου της σταθερότητας απέναντι στις ακραίες πρακτικές, και της δεξιάς και της αριστεράς. Ο τόπος χρειάζεται το ρεαλισμό μιας παράταξης που θα συμβαδίζει με την εποχή μας. Θα την έλεγα η «παράταξη του ρεαλισμού και της δράσης».

ΕΡΩΤΗΣΗ 9 : Πως μπορεί να εκφραστεί η λεγόμενη Κεντροαριστερά ως ένα ενιαίο κόμμα αποκτώντας και δυναμική εξουσίας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με υπέρβαση κατ΄ αρχήν των χρόνιων αγκυλώσεων, χθες το δίλημμα ήταν δεξιά ή αριστερά και επικράτησε τελικά το κέντρο όπως εκφράσθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το δίλημμα νέο ή παλαιό είναι πλαστό γιατί όταν ισχυρίζεσαι ότι το 3ο μνημόνιο είναι συμφωνία, αυτό δεν είναι αυταπάτη, στα ελληνικά λέγεται αυτοεξευτελισμός.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πιστεύετε ότι με την εκλογική αναμέτρηση θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή έστω μια βιώσιμη μορφή συγκυβέρνησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απαιτείται, είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας και να έχει βάθος τετραετίας, αλλιώς φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα και τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11:Ποια η άποψη σας για τον κ. Μειμαράκη δεδομένου ότι εκτός του ότι κι εκείνος στοχεύει στον κεντρώο χώρο, ενδέχεται το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει μαζί του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκλεγήκαμε με τον Βαγγέλη μαζί πρώτη φορά βουλευτές τον Ιούνιο του 1989. Εκτοτε συνεργάσθηκα πολλές φορές μαζί του. Έχω την αίσθηση ότι όποιο κόμμα έλθει πρώτο θα χρειασθεί τουλάχιστον άλλα δυο κόμματα για να γίνει βιώσιμη κυβέρνηση, εκτός και αν υπάρξει η μεγάλη συγκυβέρνηση, Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Είδατε από κοντά τη κατάσταση που βιώνει το νησί μας από τους χιλιάδες μετανάστες. Πιστεύετε ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ και εάν υπάρχουν λύσεις για το μεγάλο αυτό πρόβλημα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς και το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις όμως η χώρα μας τον τελευταίο καιρό πολιτευθηκε περίπου με αφέλεια. Η ελαστικότητα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης δεν απέδωσε. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Συρίας είναι υποχρέωση, όμως και η φρούρηση των συνόρων και η τιμωρία των δουλεμπόρων είναι υποχρέωση. Αν η χώρα μας με την Ευρώπη δεν λειτουργήσει συντονισμένα τότε φοβάμαι τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις.